Czy można gotować w folii spożywczej?
Folia spożywcza w kuchni
Folia spożywcza znajduje zastosowanie w niemal każdej kuchni. Możesz w niej bezpiecznie przechowywać mięso, owoce, warzywa i inne artykuły. Niestraszne są jej bardzo niskie temperatury — możesz więc spokojnie owinąć nią lody domowej roboty, dzięki czemu zachowają odpowiednią konsystencję. Za co jeszcze kucharze uwielbiają folię spożywczą? Jak wiadomo, skutecznie powstrzymuje przenikanie zapachów. Możesz więc owinąć nią miskę ze słodkim kremem i włożyć do lodówki na jedną półkę z aromatyczną pieczenią. Innym powszechnie znanym zastosowaniem folii jest zabezpieczanie artykułów w czasie transportu. Chcesz podzielić się z koleżanką z innej miejscowości swojskimi jajkami, lecz nie wiesz, jak zniosą jazdę samochodem? Po prostu umieść je w kartonowym opakowaniu i zabezpiecz folią. Niektórzy gospodarze przygotowują w niej nawet... domową kiełbasę. Nie wszyscy przepadają za osłonkami z jelit, a folia spożywcza będzie w tym przypadku jak znalazł (pamiętaj jednak, by ją zdjąć przed podaniem).
Czy można gotować w folii spożywczej?
Omówiliśmy już najczęstsze zastosowania folii spożywczej. Jednak czy można w niej gotować? Ten rodzaj produktu został przystosowany do kontaktu z żywnością. Większość rodzajów możesz również bezpiecznie podgrzewać w piekarniku, jednak nie wszystkie. Jaka folia spożywcza do gotowania będzie odpowiednia? Najlepiej sprawdź zalecenia, które znajdziesz na opakowaniu. Każdy producent opakowań jednorazowych zamieszcza na swoim artykule informacje, czy dana folia nadaje się do używania w piekarniku i mikrofalówce. Zazwyczaj nie ma żadnych przeciwwskazań.
Czy można gotować mięso w folii spożywczej? Oczywiście — jeśli tylko zastosujesz odpowiedni rodzaj folii. Jest to ulubiony sposób przygotowania rolad mięsnych wielu gospodarzy. Dzięki temu domowe wyroby zachowają idealny kształt w czasie pieczenia i nie wypłynie z nich farsz. Możesz również owinąć folią pieczeń lub szynkę — będziesz mieć pewność, że mięso nie utraci wilgoci i nie stanie się nieprzyjemnie suche po wyjęciu z piekarnika.
Podsumowanie
Folia spożywcza ma w kuchni wiele zastosowań. Ponieważ jest dostosowana do kontaktu z żywnością, możesz spokojnie wykorzystywać ją do deserów, mięs, owoców czy warzyw. Jednak czy w folii spożywczej można gotować? Większość rodzajów folii nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej czy w piekarniku. Dla pewności sprawdź jednak zalecenia od producenta, które znajdziesz na opakowaniu.