W programach kulinarnych często pojawiają się porady, by owinąć mięso w folię. Wiele osób zastanawia się więc, czy można gotować w folii spożywczej. Zapewne wiele razy słyszałeś/aś ostrzeżenia, by nie wkładać do mikrofalówki dań w torebkach foliowych ze sklepu. Czy podobna zasada nie powinna więc obowiązywać folii spożywczej? Wszystko zależy jednak od rodzaju opakowania. Pamiętaj także, że folie spożywcze — w przeciwieństwie do innych sklepowych opakowań — zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, czy w folii spożywczej można gotować.
Odkąd Parlament Europejski podjął decyzję o odejściu od plastiku, coraz więcej osób zwraca uwagę na zalety opakowań z trzciny cukrowej. Naczynia z bagassy znajdują zastosowanie w wielu punktach gastronomicznych, ponieważ świetnie się sprawdzają jako pojemniki do dań na wynos. Wprowadzają je lokale, którym zależy nie tylko zachowaniu środowiska naturalnego, ale także na dobrej relacji z klientami. Coraz więcej osób rezygnuje z jednorazowych naczyń z plastiku z uwagi na dobro planety. Wybierając opakowania z pulpy trzciny cukrowej, punkt gastronomiczny wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj pozostałe zalety pojemników z trzciny cukrowej.