Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Papier do pieczenia. Niezbędnik w kuchni każdego cukiernika i nie tylko.

2021-12-03
Papier do pieczenia. Niezbędnik w kuchni każdego cukiernika i nie tylko.

Spośród wszelkiego rodzaju akcesoriów kuchennych szczególnie wyróżnić można papier do pieczenia. To jeden z najczęściej wykorzystywanych i najbardziej przydatnych przyborów stosowanych podczas pieczenia. Swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim przy przygotowywaniu słodkich wypieków, świetnie sprawdza się jednak również w przypadku dań wytrawnych. Jakim właściwościom papier do pieczenia zawdzięcza swoją wyjątkowość? Kiedy stosować papier do pieczenia?

Właściwości papieru do pieczenia

Stosowany w kuchni papier do pieczenia posiada wiele wysokich walorów użytkowych. Przede wszystkim wykazuje się bardzo dużą gęstością, dodatkowo powleczony jest specjalną powłoką. Te właśnie cechy sprawiają, że papier do pieczenia, że ma charakter nieprzywieralny. Co więcej, specjalny proces produkcji powoduje, że papier staje się niezwykle wytrzymały, a co najważniejsze - odporny na wysokie temperatury, nawet do 230 °C. Ponadto, papier do pieczenia posiada następujące właściwości:

  • jest bezwonny,
  • nie chłonie zapachów,
  • nie nasiąka płynami,
  • występuje w wielu formach:
    • w arkuszach - przeznaczony głównie do standardowych form,
    • w rolce - sprawdza się w przypadku niestandardowych wymiarów lub kształtów wypieków,
  • w zależności od rodzaju, np. papier dwustronnie silikonowany, może być wykorzystywany wielorazowo.

Wszechstronne zastosowanie papieru do pieczenia

Niewiele osób wie, że papier do pieczenia został stworzony po to, by higienicznie pakować ryby na targowiskach. Dziś jest on dodatkiem o wszechstronnym zastosowaniu. Jego podstawowym przeznaczeniem w kuchni jest jak nazwa wskazuje - pieczenie. Wyłożony na blaszce lub formie zastępuje ich żmudne natłuszczanie. Tym samym zapobiega przywieraniu słodkiego wypieku lub innego dania do powierzchni naczynia. Okazuje się jednak, że papier do pieczenia może ma także wiele innych, także tych nietypowych zastosowań.

właściwości i zastosowanie papieru do pieczenia
  1. Zamiennik pokrywki. Nie dla każdego naczynia, szczególnie dotyczy to różnego rodzaju form do wypiekania, dostępne są pokrywki. Kiedy jest ona niezbędna, wówczas wykorzystać można papier do pieczenia. Dzięki niemu dana potrawa nie przypali się i nie będzie zbyt sucha.
  2. Pieczenie ryb. Do tego najlepiej sprawdzi się wspomniany już papier z powłoką silikonową. Należy go rozłożyć na kratce lub blasze do pieczenia, i na jego powierzchni ułożyć ryby; nie przykrywać.
  3. Grillowanie. Podczas grillowania mięsa w zamykanym grillu można owinąć je papierem. Dzięki temu mięso nie przypali się, a i zachowa intensywne smak i aromat przypraw, którymi zostało natarte.
  4. Dekorowanie. Papier do pieczenia świetnie nadaje się do wykonywania wzorów na tortach i ciastach z cukru pudru czy innego rodzaju posypki. Sprawdza się również w roli rękawa cukierniczego do tworzenia dekoracji z kremu.
  5. Rozdzielanie porcji w mrożonkach. Przed włożeniem kawałków danych produktów do zamrażarki wystarczy włożyć pomiędzy nimi pergamin. Dzięki temu w jednym woreczku można mrozić kilka wydzielonych sztuk produktu bez ryzyka wystąpienia problemów z ich rozdzieleniem po wyjęciu z zamrażarki.
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 43 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-19
Bardzo dobra jakość
2023-06-20
szybka realizacja bezproblemowy kontakt. polecam w 100%
pixel